Comunicat Proiect AFCN Inst-Idst: Lansarea produsului final

Comunicat

PROIECTUL INSTRUMENTE DIGITALE PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI AL INSTITUTULUI NAŢIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI: LANSAREA PRODUSULUI FINAL

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române a derulat în perioada 1 august – 9 noiembrie 2016 proiectul editorial (Noile media) cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu tema: INSTRUMENTE DIGITALE PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI (IDST_2): MECANISME REPRESIVE ÎN ROMÂNIA 1945-1989. DICŢIONAR BIOGRAFIC. PARTEA a II-a: LITERELE M – P. Este vorba de partea a doua a unui proiect multianual, prima parte derulându-se în 2015, iar cea de-a treia urmând a fi implementată în 2017.

Detalii pe pagina web a proiectului: http://inst-idst.ro/ro/idst/noutati-evenimente/program-activitati-din-cadrul-proiectului-noile-media/ şi pe pagina Facebook a proiectului, https://www.facebook.com/Instrumente-digitale-pentru-studiul-totalitarismului-1646609208920162/.

În data de 9 noiembrie 2016 a avut loc la sediul Colegiului German „Goethe”, Amfiteatru, în organizarea dr. Corneliu Beldiman, managerul proiectului şi a prof. dr. Anita Sabina Niculescu, cadru didactic la colegiul menţionat, lansarea produsului digital creat în cadrul proiectului online IDST în 2016. Au participat circa 60 persoane, cercetători din partea INST, cadre didactice de la instituţiile de învăţământ de nivel liceal partenere ale INST, elevi. Au luat cuvântul: conf. univ. dr. Octavian Roske, secretar ştiinţific INST; dr. Corneliu Beldiman, cercetător INST; specialist IT Gina Crainic, webmaster). Au fost prezentaţi în detaliu parametrii actualizaţi ai paginii web. Aceasta a fost accesată de participanţi de pe terminale mobile (telefon, tabletă etc.); au fost completate chestionarele care înregistrează opiniile utilizatorilor.

Partea a II-a a proiectului (Literele M – P) a fost implementată în perioada august-noiembrie 2016. S-a avut în vedere reconfigurarea paginii web şi încărcarea a circa 15000 fişe biografice, acestea formând conţinutul volumelor IV-VI ale lucrării Mecanisme represive în România… Astfel, site-ul conține în prezent aproximativ 33000 fișe biografice ale victimelor represiunii comuniste din România și ale membrilor aparatului represiv.

Interesul pentru produsul digital al INST este ilustrat de accesările online. Pagina web a fost frecvent accesată în perioada implementării proiectului, ea înregistrând o creştere de 12% la numărul de consultări (de la 5398 accesări la 31 iulie 2016 la 6120 accesări la 15 noiembrie 2016). De asemenea, pagina Facebook a proiectului are în prezent 277 like-uri, cu 22% mai mult faţă de data de 31 iulie 2016.

Informațiile oferite de produsul editorial menţionat pot fi ușor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme ale totalitarismului est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. Prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul editorial propus de INST devine foarte util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la o bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc. Este facilitată accesarea complexă, în diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a masei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România, precum şi susţinerea demersurilor curente de cercetare şi educaţionale la nivelul învăţământului liceal şi universitar.

inst-idst afcn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *